(0167) 56 40 39 info@vernou-steenbergen.nl

1_vernou

Plantenkwekerij Hommel in Lepelstraat kent onder deze naam inmiddels een historie van 25 jaar.Nadat René Hommel in 1991 het ouderlijk bedrijf overnam, veranderde niet alleen de naam, maar ook het bedrijf zelf. Inmiddels is het hard aanpakken voor de eigenaar met zijn twee vaste medewerkers en de zes seizoen krachten. Op 6,5 hectare worden 175 vaste planten gekweekt en jaarlijks ziet het Hommel-team zo’n 2,5 miljoen planten groeien. Deze komen maar liefst vier tot zes maal in hun handen: planten, rooien, scheuren, in potjes planten, verhuizen naar het containerveld en vervolgens gereedmaken voor aflevering. Veel handwerk, dat nauwgezet wordt uitgevoerd en er voor zorgt dat de planten hun weg vinden naar Groothandel, Hoveniers en Groenvoorziening in onder meer Nederland, België en Canada. Vooral ook de grassen zijn de trots en tevens het visitekaartje van het bedrijf.

Nieuwe beregeningsinstallatie
Bronwater is de belangrijkste ingrediënt voor de planten. Jaarlijks verbruikt Plantenkwekerij Hommel zo’n 25000 m3. Om dat het bedrijf hier duurzaam mee om wil gaan, is geïnvesteerd in een geheel nieuwe beregeningsinstallatie. Vernou verving de oude beregeningspomp door een energiezuinige onderwaterpomp. Deze vult de nieuwe wateropslagsilo met 1225 m3 ontijzerd water. Hiervandaan worden de planten beregend. De pomp wordt aangestuurd met een frequentieregelaar (Hydrovar). Om overtollig waterverbruik te voorkomen en tevens doelgericht te beregenen werd een regenautomaat geïnstalleerd en werden de ondergrondse leidingen grotendeels uitgerust met elektrische kranen. Ook werd een doseerpomp aangeschaft om benodigde meststoffen vloeibaar en doelgericht aan de planten te kunnen toedienen.

Dik tevreden
In een evaluerend gesprek – aan het eind van het aanschafjaar – geeft René Hommel aan heel tevreden te zijn over zijn investering. “Mijn planten groeien beter, voller en mooier. Kortom de kwaliteit is sterk verbeterd en uitval is tot een minimum teruggebracht. Door de investeringen bespaar ik zelf al meer dan 200 arbeidsuren, die ik nu kan gebruiken voor het overige management van ons bedrijf. En ik ben er ook zeker van dat ik de hele investering binnen twee jaar heb terug verdiend”, zo laat de ondernemer weten.

2_vernou 3_vernou 4_vernou 5_vernou 6_vernou 7_vernou 9_vernou 10_vernou